Meteen belasting betalen bij de oudejaarsloterij

Bij de oudejaarsloterij van de Staatsloterij wordt de uitslag van de trekking op 31 december om enkele minuten vóór 24.00 uur bekendgemaakt. De winnaar ontvangt echter meestal pas enkele dagen later het geld op zijn of haar rekening. Maar de belastingdienst neemt het gewonnen bedrag al wel mee in de berekening van het belastbare inkomen in box 3. Als je bijvoorbeeld 20 miljoen hebt gewonnen dan kan dit bedrag aardig oplopen terwijl je het bedrag helemaal niet op je rekening hebt gehad waardoor je ook geen voordeel hebt kunnen genieten. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien wat onrechtvaardig en een loterijwinnaar besloot hier dan ook een aantal jaren geleden een zaak van te maken die zelfs voor de Hoge Raad is gekomen.

De Hoge Raad volgde echter het oordeel van het Hof dat het winnende lot vanaf het moment van de trekkingsuitslag al een waarde had van 20 miljoen. Vanaf dat moment bestond immers al het recht op uitkering van de hoofdprijs. Daaraan doet niet af dat de winnaar in casu de prijs pas op 4 januari op zijn rekening had ontvangen en dus helemaal geen kans heeft gekregen om dit rendabel te maken.

Gerelateerde berichten

1 reactie

  1. Frans van Dijk schreef:

    Wat nu als ik een spaargeld BV heb en het gewonnen bedrag op de rekening van de bv laat storten? Dan valt het m.i. onder box 2 en niet 3. Of zie ik het verkeerd?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *